cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

woensdag 17 juni 2015

Quiche met asperges en venkel

Het aspergeseizoen is alweer bijna afgelopen. Reden temeer om ze nog een keer op tafel te zetten, voordat we weer bijna een jaar moeten wachten. Want laten we eerlijk zijn, asperges moet je zo vers mogelijk eten, dus liefst zo dicht mogelijk bij huis geoogst. Vandaag maakte ik een quiche met asperges en venkel, een mooie afsluiting van het seizoen. Je kunt deze taart prima voorbereiden door het deeg een dag eerder te maken. Hetzelfde geldt voor de groenten. 
Je kunt de quiche als lunch of als hoofdgerecht serveren.


Ingrediënten

Voor het deeg:
175 g bloem
35 g koude boter
koud water
snufje zout

Voor de vulling:
500 g witte asperges
1 venkelknol
1 teentje knoflook
125 g ricotta
2 eieren
5 takjes bladpeterselie
1 mozzarella
versgemalen peper en zout

Bereiding 

Voor het deeg:
Doe de bloem met het zout en de boter in een kom, meng de bloem met de boter. Voeg dan zoveel water toe dat je er een stevige deeg van kunt kneden. Wikkel het deeg in plastic folie en leg het een half uur in de koelkast (langer mag ook).
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit ter grootte van de vorm. Bekleed de ingevette vorm met het deeg, druk het een beetje aan.

Voor de vulling:
Schil de asperges,verwijder de droge uiteinden en snijd ze in stukjes. Snijd de venkel in vieren, verwijder de stronk en snijd in dunne plakjes. Kook de asperges en de venkel in 5 minuten beetgaar in ruim water met een snufje zout, giet af en laat uitlekken (het kookvocht kun je eventueel bewaren voor een groentesoep).
Hak de knoflook en de peterselie fijn. Meng de ricotta met de eieren, voeg de peterselie, knoflook en zout en peper naar smaak toe. Geef dit mengsel op het deeg, verdeel de groenten erover.
Snijd de mozzarella in plakjes en leg op de groenten.
Bak de quiche 25 tot 30 minuten in de op 200° (onder- en bovenwarmte) voorverwarmde oven.
Lekker met een salade erbij.

Voor 2 tot 4 personen






Geen opmerkingen:

Een reactie posten