cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

maandag 8 december 2014

Herfstige pilau

Persoonlijk moet ik bij pilau altijd aan de Indiase keuken denken, maar dat klopt niet helemaal. Ook in de Afghaanse en Perzische keuken is het een bekend gerecht, en zelfs in sommige Afrikaanse landen staat het op het menu. Welke keuken je ook volgt, belangrijk is dat je de rijst halfgaar kookt, en verder kun je qua smaak zo'n beetje alle kanten op. Je kunt vlees of vis toevoegen of voor een vegetarische variant kiezen. Ik maakte een herfstige pilau met pompoen, spruitjes en kweepeer, een lekker hartverwarmend gerecht zo aan het einde van de herfst.


Ingrediënten


200 g basmatirijst
300 g hokkaido pompoen
1 kweepeer
250 g spruitjes
100 g prei
100 g wortel
2 el rozijnen
50 g amandelen
1 rode ui
1 teentje knoflook
1 chilipeper
1 el kerrie
1 el rozemarijn
1 kruidnagel
1 laurierblad
sap van ½ sinaasappel
50 ml granaatappelsiroop of honing
zout
3 el olie

Bereiding

Kook de rijst 5 minuten, giet af en laat uitlekken. Maak de groenten schoon en snijd ze in blokjes, halveer grotere spruitjes. Snijd de ui in ringen, hak de knoflook en de chilipeper fijn. Hak de amandelen grof, roer de granaatappelsiroop los met 2 el heet water.
Verhit de olie in een grote pan op matig vuur, bak de ui, knoflook, chilipeper, kerrie, kruidnagel en laurierblad 5 minuten. Voeg dan de spruitjes toe, bak ze 1 minuut mee, roer regelmatig. Voeg op dezelfde manier de wortel, pompoen, en de kweepeer toe. Doe dan het sinaasappelsap, de granaatappelsiroop en 300 ml water en wat zout in de pan, breng aan de kook. Breng het geheel op smaak en voeg de rijst, rozijnen en de rozemarijn toe, roer alles goed door elkaar. Laat afgedekt ongeveer 20 minuten op laag vuur koken, tot de rijst en groenten gaar zijn en het vocht opgenomen is. Roer tussendoor regelmatig en controleer of voldoende vocht in de pan zit. Doe er zo nodig water bij. Strooi de gehakte amandelen over de pilau.

Voor 2 personen

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten