cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

vrijdag 7 november 2014

Eendenborst in kweeperensaus

Als ik kweeperen op de markt zie, kan ik verleiding moeilijk weerstaan. In het hoogseizoen - nu dus -komen ze dan ook regelmatig op tafel. En omdat ik persoonlijk meer van hartig houd dan van zoet, krijgen ze vaak een rol in het hoofdgerecht. Ik vind kweeperen erg lekker als ze gestoofd zijn, liefst met wat chilipeper erbij. Vandaag was het dan ook echt smullen, als bijgerecht trakteerde ik mezelf op een gevulde portabello. Ik geef het toe, je bent even bezig in de keuken, maar het is qua tijd te overzien en de bereiding is niet ingewikkeld. Ook erg leuk als je gasten hebt. 


Ingrediënten

Voor de eendenborst:
2 eendenborsten
1 kweepeer
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 chilipeper
1 el paprikapoeder
250 ml appelsap
3 takjes verse koriander
zout

Voor de portabello's:
2 portabello's
1 grote rode ui
1 el balsamico
1 el witte basterdsuiker
3 el water 
zout en peper
½ mozzarella
2 el gehakte walnoten

Bereiding

Voor de eendenborst:
Hak de ui, chilipeper en koriander fijn. Snijd de kweepeer in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. 
Snijd de huid van de eendenborst kruislings in. Leg de eendenborst op de huid in een pan zonder vet, verhit op matig vuur, bak tot de huid mooi bruin is (pas op voor de spetters!). Haal het vlees uit de pan, houd apart.
Fruit de ui, chilipeper en de geperste knoflook in het resterende vet, voeg na 2 minuten het paprikapoeder toe. Bak dit een minuut mee, doe dan de kweepeer in de pan. Blus na een paar minuten af met het appelsap, doe de eend weer in de pan en stoof afgedekt tot de eend rozé of doorbakken is. Haal het vlees uit de pan, laat even rusten. 
Pureer de saus met een stafmixer of in de blender, voeg water toe als de saus te dik is. Roer de koriander door de saus en breng op smaak met zout. Serveer met de eendenborst.

Voor de portabello's:
Snijd de ui in dunne ringen, doe ze samen met de suiker, balsamico en het water in een pan, breng afgedekt op laag vuur aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten koken, tot de uien beginnen te karameliseren. Laat dan in de open pan nog even koken tot het vocht verdampt is. Breng op smaak met peper en zout.
Breek de steel uit de portabello en doe de ui erin. Snijd de mozzarella in plakjes en leg die op de uien. Bak de paddenstoelen ca. 15 minuten in de op 200° voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte). Strooi de walnoten erover. 

Serveer met de eend en pasta of gekookte aardappelen.

Voor 2 personen



Geen opmerkingen:

Een reactie posten