cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

zaterdag 3 mei 2014

Spinazie met ei en yam

Een paar dagen geleden riep Mireille, het gezicht achter het foodblog Eitje kookt, haar mede-bloggers op om een Gambiaans gerecht te koken. Hiermee wil zij - en ik dus ook aandacht vragen voor een project dat vrouwelijke boeren in Gambia ondersteunt. Ik kookte hiervoor 2 gerechten, een stoofschotel en dit heerlijke vegetarische gerecht met yam en ei. Ik hoop van harte dat je van dit gerecht geniet, en er even bij stil staat dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om 2 of 3 maaltijden per dag te eten.


Ingrediënten

500 g yam*
300 g verse spinazie
1 tomaat
3 hardgekookte eieren
1 kleine ui
stuk gember van 1 cm
1 chilipeper
2 el palmolie**
1 el groentebouillon (instant)

Bereiding

Hak de ui, gember en chilipeper fijn. Snijd de tomaat in blokjes. Schil de yam en snijd in blokjes. Pel de eieren en snijd ze doormidden. 
Zet de yam op in een pan met koud water en een snufje zout, kook ze in 15 tot 20 minuten gaar, ze moeten nog een beetje stevig zijn. Giet af. 
Verhit de olie in een hapjespan, fruit hierin de ui, gember en chilipeper 2 minuten. Doe de tomaat erbij, bak 2 minuten mee. Blus af met een glas water, voeg de bouillon toe, laat 5 minuten zachtjes koken. Voeg de spinazie in porties toe, laat slinken. Serveer met de yam en eieren.

Voor 2 personen



Yam is erg populair in veel Afrikaanse landen. Laat je niet afschrikken door het iets wat lelijke uiterlijk, eenmaal bereid is het heerlijk! Een kleine (!) yam weegt al snel 1,5 kilo. Wat je overhoudt kun je gekookt verwerken in een salade, daarnaast is gepofte of geroosterde yam ook erg lekker. Heb je een keer wat anders bij de bbq. In Nederland is yam te verkrijgen in Afrikaanse winkels en vaak ook in de Surinaamse toko. Kies een stevige knol zonder zachte plekken. Je kunt yam het beste schillen door haar eerst in dikke plakken te snijden en vervolgens te schillen. Verder kun je yam op dezelfde manier gebruiken als aardappel. Rauwe yam kun je een paar dagen op een koele, donkere plek bewaren. Dek de jam niet af, dan bederft hij. 

** Palmolie is in Afrikaanse winkels en in sommige toko's te koop. Het geeft een eigen smaak aan je gerechten. Je kunt vaak kiezen uit verschillende soorten, en geloof me, er zit qua smaak echt verschil in. Persoonlijk heb ik een voorkeur voor de palmolie van A.F.P., omdat die geen te overheersende smaak heeft. Palmolie geeft een nootachtige smaak en een licht rode kleur aan het gerecht. Je kunt dit gerecht natuurlijk ook met neutrale olie bereiden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten