cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

zaterdag 4 mei 2013

Banga soep

Banga soep is een gerecht dat erg populair is in Nigeria en Ghana. Soep moet je niet al te letterlijk opvatten, het is een stoofschotel met vrij veel saus op basis van palmnotenpulp. Palmnotenpulp is in blik te verkrijgen in veel toko's en Afrikaanse winkels. Het heeft een licht zoete smaak die prima combineert met de hartige ingrediënten in dit gerecht. Wanneer je op het internet naar recepten zoekt, kom je eindeloos veel variaties tegen, meestal worden vlees en (gerookte) vis gecombineerd en aangevuld met groenten. Aarzel dus niet om je eigen creatie te maken. Ik heb het deze keer vrij eenvoudig gehouden met enkel kip en Afrikaanse aubergines maar ik ga hier de komende tijd zeker nog variaties op maken. Afrikaanse aubergines zijn klein en rond en een beetje bitter (lang niet zo bitter als de Surinaamse antroewa) en worden ook wel garden egg genoemd. Je kunt ze ook door gewone aubergines vervangen. 

Ingrediënten

2 kippenbouten
400 g palmnotenpulp
250 g Afrikaanse aubergines
1 ui
2 teentjes knoflook
1 Mdme Jeanette peper
2 cm verse gemberwortel
1 el gemalen gedroogde garnalen
1 el verse tijm (alleen de blaadjes)
zout
1 el kippenbouillon (instant)

Bereiding

Kook de kippenbouten gaar in water met wat zout, bewaar de bouillon. Laat de kip een beetje afkoelen, verwijder de botten en verdeel de kip in wat kleinere stukken. 
Hak de ui, knoflook, gember en peper grof, snijd de aubergines in stukken. Verwarm de palmnotenpulp in een diepe pan op matig vuur tot de olie boven komt drijven, voeg bouillon toe tot de gewenste dikte (pas op voor spetters). Doe de ui, knoflook, gember, peper en gedroogde garnalen erbij en breng aan de kook, laat afgedekt 10 minuten koken op laag vuur. Pureer dit mengsel in de blender en doe het terug in de pan, voeg de aubergine toe en laat 10 minuten koken. Doe dan de stukjes kip en de tijm erbij en kook nog 5 minuten, schep het teveel aan olie af met een lepel. Breng op smaak met zout.
Traditioneel wordt dit gerecht met fufu geserveerd, maar je kunt het ook prima met rijst eten.

Voor 2 tot 3 personen

Tip: je kunt in plaats van kippenbouten ook kipfilet gebruiken. Snijd het in blokjes en voeg het samen met de aubergines toe aan de saus.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten