cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

maandag 3 september 2012

Perzisch gekruid stoofvlees

Onlangs kreeg ik van een collega gedroogde limoenen cadeau. Ze vertelde mij dat dit in de Iraanse keuken een geliefd ingrediënt is om een lichtzure smaak aan stoofgerechten te geven. Ik moest meteen denken aan een gerecht dat ik lang geleden bij een Iraanse collega had gegeten. Natuurlijk had ik geen recept maar ik wist nog wel ongeveer wat erin zat. Na een tijdje kwam ik een recept tegen dat er wel op leek en het resultaat was een heerlijk geurende stoofschotel met rundvlees, spliterwten en de subtiele zure smaak van de gedroogde limoenen. Kun je geen gedroogde limoenen vinden? Gebruik dan wat verse limoensap.

Ingrediënten

500 g magere runderlappen
1 ui
1 teentje knoflook
2 tl gemalen koriander
1 tl kaneel
1 tl kurkuma
2 el tomatenpuree
75 g groene spliterwten
75 g gele spliterwten
1 laurierblad
2 gedroogde limoenen
1 el gedroogde dille
4 el olijfolie
300 g aardappelen
zonnebloemolie

Bereiding

Laat de spliterwten minimaal 3 uur weken in koud water. Snijd het vlees in blokjes van 1,5 cm, hak de knoflook en snijd de ui in ringen. Verhit de olijfolie op matig vuur in een hapjespan en bak hierin de uien, knoflook, koriander, kaneel en kurkuma 5 minuten. Zet het vuur wat hoger, voeg het vlees toe en bak het rondom bruin. Voeg nu het tomatenpuree, 1 tl zout en het laurierblad toe en zoveel water dat het vlees net niet onder staat. Laat met het deksel op de pan op laag vuur 45 minuten stoven. Giet de spliterwten af en doe ze samen met de limoenen bij het vlees, voeg indien nodig nog wat water toe. Laat nog ongeveer een half uur stoven, de spliterwten moeten zacht zijn maar niet stukgekookt.
Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in frietjes van een halve centimeter dikte. Verhit een bodempje zonnebloemolie in een koekenpan en bak ze in ongeveer 7 minuten van beide kanten bruin.
Serveer het vlees op een schaal, garneer met de frietjes.

Voor 3 personen



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten